Sunday, June 16, 2013

Dr AK: NLP dan Neuro-Semantics?


Ada sahabat bertanya kepada saya, apa istimewanya NLP dan Neuro-Semantics? Ramai pemikir, trainer, fasilitator, motivator, guru, mentor, bisnesman, kaunselor, ahli politik, pendebat, penceramah dan kerjaya lain berjaya dan hebat tanpa perlu belajar atau tahu NLP dan Neuro-Semantics.

NLP dan Neuro-Semantics adalah ilmu kecemerlangan serta komunikasi yang mempengaruhi. Setiap perkara yang menghasilkan kejayaan itu melibatkan ilmu NLP dan Neuro-Semantics samada sedar akan ilmu itu atau tidak.

Untuk mudah faham saya selalu buat perumpamaan; beza antara orang yang tahu ilmu NLP dan Neuro-Semantics dengan orang yang tiada ilmu ini dalam bidang masing-masing seperti jurutera yang menggunakan powertools dengan tukang kayu yang menggunakan penukul dan gergaji. Keduanya boleh membina bangunan dengan teknik dan cara fikir masing-masing. Biasanya bangunan yang dihasilkan oleh jurutera mempunyai pengiraan yang tepat dan mengambilkira pelbagai faktor keselamatan, ada lukisan kejuruteraan (plan) untuk disemak dan mudah difahami oleh kontraktor yang membina. Ianya berstruktur dan lebih tersusun.

Ilmunya juga adalah koleksi pengetahuan pelbagai ilmuan terulung dunia dalam pelbagai bidang termasuklah psikologi, hipnosis, bahasa dan antropologi serta diperhalusi dan dibuktikan berjaya melalui R&D bukannya hasil fikir seorang individu dalam bidang tertentu.

Walaupun kursus NLP dan Neuro-Semantics sangat mahal di pasaran berbanding kursus lain, ianya berbaloi untuk dibuat pelaburan kerana ia adalah software untuk minda. Tidak hairanlah ada sahabat saya yang sanggup mengorbankan superbike kesayangannya demi untuk menjadi pengamal master NLP / Neuro-Semantics. Saya respek dengan kesungguhannya.