Sunday, June 16, 2013

Dr AK: Persidangan Antarabangsa Neuro-Semantics 2013, 21-23 Jun Shah AlamBeribu-ribu tahniah untuk peserta Persidangan Antarabangsa Neuro-Semantics pada 21-23 Jun nanti di Shah Alam. Anda bukanlah trainer, fasilitator, kaunselor, motivator, coach, pendidik dan pemikir yang biasa tetapi bertaraf internasional serta mengemaskini pengetahuan.

Anda adalah contoh kepada peserta atau orang bawahan anda yang mencintai dan bijak menilai ilmu.

Seperti semut menghurung madu, peserta datang dari 20 negara termasuk USA dan Afrika Selatan. Persidangan internasional kali ke-dua ini mengumpulkan pengasas Neuro-Semantics, Dr Michael Hall serta world top Meta-coach, trainer dan motivator seperti Collin Cox dan Lina Cray.

Sebagai pengamal NLP / Neuro-Semantics, saya sangat teruja untuk menimba teknologi minda dari ahli-ahlinya.

Ada sahabat trainer tanya saya apa itu Neuro-Semantics? Secara bergurau saya tanya dia balik "Macamana you masih dalam bisnes training dan motivasi tapi tidak tahu Neuro-Semantics? Satu dunia sudah tahu."

Sebenarnya saya faham, dari segi teknologi minda Malaysia agak terkebelakang jika dibandingkan dengan negara lain seperti Jepun ataupun Indonesia. NLP yang bermula di tahun 70an di USA pun terasa asing di Malaysia apatah lagi Neuro-Semantics yang muncul di tahun 90an. Generasi ketiga iaitu "Generative Trance" yang dipelopori oleh Dr. Stephen Gilligan dan Dr. Robert Dilts jangan ditanya kewujudannya di Malaysia.

Tahniah juga kepada warga MTM dan sukarelawan yang berusaha keras untuk menjayakan persidangan yang bersejarah ini kerana peluang untuk melihat event seperti ini di masa hadapan adalah tipis memandangkan perkembangan Neuro-Semantics yang cepat dan meluas.

Semakin anda memikirkan tentang Neuro-Semantics semakin teringin anda untuk menimba ilmu dari ahlinya di Shah Alam nanti.